Försäkringskassan håller tiden

Trots att det är influensatider så klarar Försäkringskassan i Norrbotten att hålla sin 30-dagarsgräns på utbetalning av tillfällig föräldrapenning och sjukpenning.

I alla fall i vissa kommuner - för det kan skilja rejält när du får din ersättning beroende på var du bor.


Georg Strömbäck är försäkringschef på Försäkringskassan Norrbotten och trots att en del får vänta dubbelt så länge som målet på 30 dagar så sammanfattar han läget som bra. - Både med tanke på de julledigheter som varit på försäkringskassan och att det är influensatider under december och januari så klarar vi de flesta fallen i tid, säger Strömbäck.


I Luleå - Boden och Pite Älvdal så klarar Försäkringskassan i stort sett målet att utbetala sjukpenningen inom 30 dagar. När det gäller tillfällig föräldrapenning likaså. Bor du i Luleå kan du få vänta lite längre. Färre personal och fler ärenden brukar göra arbetsbelastningen stor och öka på utbetalningstiden, säger Georg Strömbäck. Det handlar om en hel del nya ärenden per vecka. - Inkomna ärenden ligger på runt 800 - 900 per vecka, säger han.


För knappt ett år sen fick Försäkringskassan en personalförstärkning med drygt 30 tjänster. Det har gjort att kassan nu hinner med bättre, i alla fall när det gäller sjukpenning och sjukersättning. Generellt sett ligger Försäkringskassan i länet bra till när det gäller utbetalningarna.