Norrbotten

Bärplockning ska löna sig

Om två månader kommer rättegång att hållas för de första fallen med thailändska bärplockare som blivit skuldsatta under sin vistelse i Sverige.

Rättsprocessen är nu inledd i Thailand för att pröva hur långt de inhemska bemanningsföretagens ansvar går.

Junya Yimprasert som är ordförande för det fackliga nätverk som lämnat in stämningen, säger att säger att fallet är ovanligt, även med thailändska mått mätt.

– Vi tror att vi har en väldigt stor möjlighet att vinna, just därför att det här är helt nytt att se på frågan i Thailand, säger hon.

Junya Yimprasert är den fackliga ledare som häromåret var den som drog igång det thailändska nätverket för utlandsarbetande, det nätverk som nu alltså driver de första 80 pilotfallen gällande förra årets misslyckade svenska bärsommar.

Det nya är att bemanningsföretagen som skötte rekryteringen av bärplockarna till Sverige ska ses som deras arbetsgivare och inte som den mellanhand mellan plockare och uppköpare som de själva hävdar att de är.

Något som, enligt Nätverket för utlandsarbetande, i ett slag skulle förändra rätten för de här företagen att ta ut högre kostnader av arbetarna på exempelvis boende och uthyrning av bilar än vad plockarna tjänade på den faktiska bärplockningen, förklarar Junya Yimprasert.

Stämningen som nu lämnats mot två av företagen, Siam Royal och Sin Sunshine, ska upp i thailändsk domstol den 23 juni och bygger helt enkelt på att den som jobbar ska få betalt - inte kunna bli krävd på betalning av en arbetsgivare.

Anna Torgnysdotter
Sveriges Radio Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista