Vattenfall sänker inte elpriset

Vattenfall kommer inte att sänka elpriset, däremot kan marknadskrafterna medföra en prissänkning.
Det sa Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson vid ett möte i Luleå i dag.

Krav om prissänkning kom från Villaägarnas ombudsman Janne Norberg i Luleå, men Lars G Josefsson sa att en prissänkning vore detsamma som prisdumpning. Men han tror ändå att priset kommer att sjunka på grund av konkurrens mellan olika elleverantörer.


Vid mötet fick Vattenfall kritik för att man investerar i smutsiga kolkraftverk i Tyskland och inte på mer elsäkerhet i Sverige, men Lars G Josefsson sa att investeringarna utomlands inte medför mindre investeringar i Sverige. I stället ger de vinst. Dessutom är kolkraftverken bland de renaste i Europa. Han sa också att det inte går att garantera hundraprocentig elsäkerhet vid till exempel snöstormar.


Landshövding Per Ola Eriksson ville ha en ny träff med Vattenfall om bland annat investeringar i Norrbotten och ett samarbete med ryska Kolahalvön om gemensamt elnät. Han föreslog också att Vattenfalls huvudkontor i Stockholm ska flyttas till Norrbotten, men det sa Vattenfalls vd nej till.


Niklas Jälén
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".