Tvisten om hemsjukvården till domstol

Tvisten mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten om vem som ska betala merkostnaderna för den enklare sjukvården i hemmen fortsätter. Efter ett års vapenvila ska tvisten nu dras inför domstol.

Sedan i februari i fjol har det varit en tillfällig fred. Då kom parterna överens om att landstinget tills vidare ska betala samtliga kommuners merkostnader. I fjol blev det drygt tio miljoner kronor. Men de pengarna hoppas nu landstingsrådet Kent Ögren att landstinget ska få tillbaka.


– Vinner vi får kommunerna betala tillbaka pengarna. Förlorar vi så får vi fortsätta betala, säger Kent Ögren.


Ett domstolsbeslut berör därmed samtliga kommuner i Norrbotten, trots att det bara är fyra som landstinget nu drar inför rätta; Luleå, Piteå, Älvsbyn och Gällivare.


Kommunerna anser att den enklare sjukvården i hemmen har blivit mer omfattande än vad som var tänkt när ädelreformen genomfördes för tio år sedan. De vill därför ha betalt för merkostnaderna, men landstinget anser att det räcker med de pengar som överfördes i samband med reformen.


Vad det kommer att kosta att dra ärendet inför domstol kan Kent Ögren inte säga, men han tror inte på nån förlikning när de förberedande förhandlingarna inleds vid tingsrätterna i Gällivare och Luleå nu i mars.


Gun Holmström
gun.holmström@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".