Kiruna attraktivt för internationella företag

Kiruna är ett populärt mål för internationella företag och deras kunder. Framför allt är det ishotellet och orörd natur som lockar. Under våren väntas bland annat besök av ett stort multinationellt läkemedelsföretag. Enligt Destination Kirunas vd Dan Björk är det stort intresse och stor efterfrågan.

Destination Kiruna har mest företagsgrupper i sin kundkrets. I vår kommer en grupp med cirka 250 personer från ett stort läkemedelsföretags franska avdelning. De får betala mellan 10 000 och 15 000 kronor per person. En del av de pengarna går till Destination Kiruna, men enligt Dan Björk så sprids merparten av pengarna till olika underentreprenörer i Kiruna.


Förutom från Frankrike kommer det i vår företagsgrupper från England och dessutom brasilianska kunder till en stor svensk lastbilstillverkare. När det gäller sommarperioden däremot är Dan Björk inte helt nöjd med hur situationen ser ut.


– Det är för lite jobb och nu ska det satsas på sommaren. Det vi fokuserar och koncentrerar oss på väldigt mycket nu det är att lyfta sommar- och höstsäsongen då vi har alldeles för litet att göra, säger han och berättar att man kommer att inrikta sig mycket mot den tyska marknaden.


Leif Nyberg
leif.nyberg@sr.se