Stöld av plogpinnar orsakar problem

Stölder och sabotage av plogpinnar vid vägkanten ställer till med besvär och kostar mycket pengar för Vägverket. Att pinnarna försvinner är dessutom till nackdel både för plogbilar och andra bilister. Det försämrar trafiksäkerheten.

– De är ju till för att markera vägkanten för plogbilar och andra och är viktig för den optiska ledningen när det är mörkt, säger Jan Nordqvist, upphandlare på Vägverket i Lule älvdal.


Efter E12:an mellan Hemavan i Västerbotten och norska gränsen har dyra självlysande pinnar försvunnit till en kostnad på 10 000 kronor om året. Vägverket misstänker att de hamnar på privata vägar i Norge. I Norrbotten har svinnet minskat efter att man skänkt bort skadade pinnar på våren till de som behöver till enskilda vägar, men fortfarande försvinner plogpinnar för stora belopp, främst i tätorterna.


– I mitt område, Lule älvdal, ligger det på mellan 50 000 och 75 000 kronor om året. Och det är ju mycket jobb att åka ut och borra för att sätta upp en ny pinne. Vissa områden har vi gett upp eftersom de är borta igen dagen efter, vi sätter upp björkruskor istället som inte är lika frestande att slita upp, säger Jan Nordqvist vid Vägverket.


André Pettersson
andre.pettersson@sr.se