Greenpeace-protest till regeringen: Statlig skövling av skyddsvärd skog

Greenpeace anser sig ha bevis på systematisk statlig skövling av skyddsvärda skogar i länet. Det handlar om skogsområden som Länsstyrelsen på regeringens uppdrag har pekat ut som skyddsvärd men som statliga Fastighetsverket redan har börjat avverka på och som Sveaskog anmält att de vill avverka.

– Det är märkligt att Länsstyrelsen kan bedöma skogen som skyddsvärd, och en annan myndighet, Fastighetsverket, börjar avverka den, säger Patrik Eriksson på Greenpeace som i dag lämnade över en skriftlig protest till regeringen.


Skogarna det gäller är Brändknösarna och Kattisberget i Överkalix kommun samt Rävudden i Arjeplog och Pakkojåkkå i Jokkmokks kommun. Greenpeace menar att det handlar om en systematisk statlig skogsskövling av skyddsvärd skog.


Greenpeace kommer nu att avvakta vad regeringen svarar på protesten, men Patrik Eriksson utesluter inte att skogarna kan bevakas på plats av Greenpeace.


– Vi får se vad som händer, vi vill först se vad regeringen svarar. Men det är mycket möjligt att vi kommer att åka upp till Norrbotten, säger han.


Staffan Andersson
staffan.andersson@sr.se