Skogslän kritiska till ny skatteutjämning

I ett yttrande från sju skogslän slås det fast att det nya skatteutjämningsförslagets konsekvenser är oacceptabla. För landstinget i Norrbotten innebär förslaget en kostnad som motsvaras av fem vårdcentraler, eller nästan hela Kirunas sjukhus, eller hela landstingets kultur- och utbildningsverksamhet.

– Det här förslaget som nu ligger det får katastrofala följder för skogslänen och det här får inte bli verklighet, säger Kent Ögren, socialdemokratiskt landstingsråd i Norrbotten.

Landstinget och kommunerna i länet förlorar under en tioårsperiod sammanlagt drygt 540 miljoner med det förslag om förändring av skatteutjämningen som nu varit ute på remiss och som de sju skogslänen avgett ett gemensamt yttrande om. Man har inte gett sig in och haft synpunkter på detaljer i förslaget, som består av en inkomst- och en kostnadsutjämningsdel byggt på en rad olika parametrar. I förslaget finns också en strukturbidrag som är tänkt att jämna ut skevheter i systemet och där måste det fyllas på mer pengar om det ska vara acceptabelt anser Kent Ögren. Han tycker sig ha fått signaler från regeringen både i höstas och i början av det här året att extra pengar kommer att ges till Norrbotten. För Norrbottens läns landsting blir annars konsekvenserna dramatiska.

– Det innebär ju att inom en tioårsperiod skulle vi i Norrbotten förlora ungefär 200 miljoner kronor och det är ju kollosalt mycket pengar, säger Elisabeth Holmgren landstingsdirektör i Norrbotten.

Leif Nyberg
leif.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".