Långtidsarbetslösa väljs bort

Friåret skulle ge de långtidsarbetslösa en ny chans att komma ut på arbetsmarknaden. Men utvärderingar som gjorts i de 12 kommuner där friår införts på försök, visar att arbetsgivarna väljer bort de som varit arbetslösa länge när vikariaten efter friårslediga ska tillsättas.

Monica Stenlund, sektionschef vid arbetsförmedlingen i Piteå, som är en av försökskommunerna, tycker att arbetsgivarna har fått bestämma för mycket när vikariaten för de friårslediga ska tillsättas.

- Som det har varit under försöksåren har vi tagit väldigt stor hänsyn till arbetsgivarens önskemål, säger Monica Stenlund.

Försöket med friår infördes för två år sedan och finns idag i 12 kommuner men i januari 2005 införs friåret i hela landet.

Den som beviljas friår kan vara hemma högst ett år med en ersättning på 85 procent av a-kassan. Förutsättningen är att en arbetslös person går in som vikarie.

Förhoppningen var att långtidsarbetslösa skulle få vikariaten efter de som fått friåret beviljat men så har det alltså inte blivit.

- Det är vikarier med en relativt god ställning på arbetsmarknaden, inte de långtidsarbetslösa som fått vikariaten, säger Linus Lindqvist, utredare på institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista