Inget förtroende för länspolismästaren

Polisstyrelsen i Norrbotten har inte längre förtroende för länspolismästare Karl-Bertil Arosenius. Styrelsen kommer inte förorda Arosenius när regeringen inom kort ska ta beslut i frågan. Det framkom vid ett informellt telefonmöte tidigare i veckan.

Den sista mars i år går förordnandet ut för nuvarande länspolismästare Karl-Bertil Arosenius. Då ska regeringen ta beslut om Arosenius ska få förlängt förtroende i ytterligare tre år eller om en ny länspolismästare ska utses.

Innan regeringen fattar beslut så kommer Rikspolisstyrelsen, RPS, att göra en rekommendation i länspolismästarfrågan. Men innan det tar RPS in synpunkter, bland annat från länets polisstyrelse.

På tisdagskväll, vid ett informellt telefonmöte, diskuterade de 13 ledamöterna i polisstyrelsen länspolismästarfrågan. Enligt flera oberoende källor, som alla vill vara anonyma, så har nuvarande länspolismästaren Karl Bertil Arosenius inget stöd i länets polisstyrelse.

Det är bland annat hans ledarstil, att han har svårt att lyssna på andra, som är den vanligaste kritiken.

- Arosenius ser hellre till att ligga bra till hos rikspolischefen än hos länets befolkning. Polisbrist i flera kommuner, långa utryckningstider är en del. Jag tror att polisen skulle vinna tillbaka en hel del förtroende med en ny länspolismästare, säger en av ledamöterna.

Vid ett styrelsemöte den 26 mars ska polisstyrelsen fatta det formella beslutet i länspolismästarfrågan och mycket talar alltså för att Arosenius inte kommer att får polisstyrelsens stöd.

De flesta av styrelsens ledamöter vill inte kommentera mötet utan hänvisar till ordförande Roger Granberg. Inte heller han vill kommentera mötet, utan hänvisar till att det är ett informellt möte där det inte finns några protokoll skrivna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".