Allt mer problem med vägglöss

Vägglössen är på väg tillbaka, och i Norrbotten är Luleå den ort som har flest fall. Förut fanns lössen bara i södra Sverige men nu har det kommit norrut. Enligt Anticimex i Piteå beror ökningen till 99 procent på att vi reser med.

Vägglusen är på frammarsch i de större städerna. I Norrland är problemet störst i Umeå och Luleå.

– Vi ser ju en markant ökning i hela landet. Umeåkontoret hade ingen sanering alls år 2000. I dag har vi 35-50 saneringar per år, säger Ulf Skoglund som är tekniker på Anticimex i Umeå.

Det är på natten som lusen slår till och den som blir biten drabbas av röda prickar som kliar. Man brukar också hitta lusens avföring.

Även på Umeås kommunala bostadsbolag AB Bostaden har man märkt en ökning av vägglössen. Mikael Lundgren som är chef för Boservice där säger till Sveriges Radio Västerbotten att man märkt en liten ökning.

Att både vägglusen och kackerlackan allt oftare biter sig fast i våra bostäder beror enligt Ulf Skoglund på det ökande resandet.

– Vi tar med oss ohyran i bagaget. Kackerlackan är rätt lätt att bekämpa. Värre är det med vägglusen som lever på människoblod. De klarar de sig utan föda väldigt länge, upptill 35 veckor, säger han.

Det hjälper alltså inte att kallställa en stuga för att bli av med vägglössen. Då blir de bara lite extra hungriga när vårsäsongen drar i gång och gästerna börjar komma.

Men om det nu är någon som får för sig att börja städa av alla krafter så hjälper inte det.

– Det här har inget med hygien att göra. Vägglusen ser ingen skillnad på kung eller hjon, säger Ulf Skoglund.

Peter Öberg, Sveriges Radio Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista