Norrbotten

Bröllopspaket - ny turistnisch

Sommarens kungliga bröllop kommer inte att påverka turismen i Norrbotten. Däremot märker man av ett tydligt uppsving i bröllopsintresset.

Det ökade intresset för bröllop märks främst i att fler gifter sig redan nu i sommar. Det ska Visit Luleå dra nytt av och försöka skapa färdiga romantiska bröllopspaket tillsammans med bland andra kyrkan i Gammelstad.

– Vi ska satsa på en slags ny nisch. Vi ska sälja in Luleå och länet som en fantastisk bröllopsmiljö med vigsel, aktiviteter mat och boende, säger Elisabeth Ennefors, vd för Visit Luleå.

Hon säger att exempelvis Gammelstad och öarna i Luleå skärgård är fina ställen att gifta sig på. Men naturligtvis ska kyrkan finnas mitt i byn och världsarvet i kyrkstaden är en underbar miljö, menar Elisabeth Ennefors.

– Vi är glada över att kyrkoherden i Gammelstad har sagt att kyrkan gärna vill samarbeta. De är en jättebra samarbetspartner och det ska gå bra att få en vigsel med präst på lite ovanliga ställen. Utomhus i Hägnans miljö kanske, berättar Elisabeth Ennefors.

På länets turistorganisation Swedish Lapland bekräftar vd Jan-Erik Jaensson bilden om att de inte ser någon större ökning av turismen till Norrbotten i sommar på grund av det kungliga bröllopet i Stockholm.

– Däremot vill många gifta sig samma period som paret, säger han.

Jan-Erik Jaensson berättar också att det ofta ringer så kallade bröllopstidningar som vill att de ska annonsera om vackra romantiska platser i Norrbotten, där det är passande för att gifta sig.

– Vi ska ligga lågt med de annonserna. Men jag vill ju gärna säga att Storforsen, Kukkulaforsen, och inte minst Jukkasjärvi är vackra ställen man gärna rekommenderar tillsammans med många andra pärlor, säger han.

Inger Marklund
Sveriges Radio Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista