Björnstammen kartläggs i projekt

Det är viktigt att få reda på hur stor björnstam det finns i Sverige. Det anser Svenska jägareförbundet som under två år vill undersöka björnantalet.

I höst kan ett tvåårigt projekt komma igång där man bland annat ska plocka upp björnspillning som ska ge svar på hur många björnar det finns.

- Man måste ju ha reda på hur stor björnstam vi har här i landet, säger Jessika Larsson är jaktvårdskonsulent på Svenska jägarförbundet.

Regeringen har satt nationella mål för björnstammen storlek och då måste man få tal också siffror så att naturvårdsverket kan göra en tilldelning så att stammen inte blir för stor, anser hon.

Projektet går ut på att jägare frivilligt samlar in björnspillning som skickas till Frankrike för analys. Testerna gör det möjligt att kontrollera genspridning på björnarna. Grovt sett finns det fyra björnområden i Sverige, Värmland, gränsen mellan Dalarna och Härjedalen, från norra Jämtland in i Västerbotten, och i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista