Boden

Bibliotek tjänar på affärer

Det har skett en kraftig ökning av boklånen på biblioteket i Boden.
I höstas flyttade biblioteket in i nya gallerian och det medförde att många som handlar där även besöker biblioteket.

- Vi öppnade det nya biblioteket den första oktober 2009 och gallerian öppnade i slutet av oktober och under de sex månader, som gått har utlånen ökat med 12 000 - 13 000 exemplar jämfört med samma tid året innan och det är mycket,  säger bibliotekschef Jan-Olof Frank.

Biblioteket slipper numera en tråkig och osynlig entré från Kungsgatan och har i stället direktingång inne i gallerian Enter. Det gör det lätt för folk att slinka in och låna en bok, ljudbok eller DVD eller läsa en tidning.

- Vi har hamnat i en miljö, där folk vistas och även människor, som aldrig skulle tänka sig att gå på biblioteket, kommer nu, säger Frank.

Det har alltså stor betydelse att biblioteket finns mitt i det kommersiella centret, speciellt fredagar och lördagar, när folk är ute och shoppar.

- Då är det proppat med folk.

Biblioteket har också fått många nya besökare

- Vi har sett att vissa morgnar har vi tredubblat antalet lånekort och det måste vara ett tecken på att folk har upptäckt oss.

Jan-Olof Frank tycker att fler bibliotek borde flytta in i ett affärscentrum.

- De ska vara där folk rör sig, säger han.

Niklas Jälén/Sveriges Radio Norrbotten
nicklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista