Norrbotten

Företag i norr betalar i tid

Företagare i Norrland betalar snabbast. Sämst är stockholmarna med finans- och informationsföretagen i spetsen. Företagen i Norrbotten är näst bäst i landet med att betala sina fakturor i tid.

Nästan vartannat företag, 43 procent, i Stockholm är en så kallad sen betalare. Bäst är företagen i Jämtland, Norrbotten och Västernorrland. Motsvarande siffror för norrlandsföretagen är 33, 35 respektive 36 procent, enligt kreditupplysningsföretaget Soliditets genomgång.

"En förklaring till den höga andelen sena betalare i Stockholm är att många företag inom finans-, försäkrings- och informationsbranscherna ligger där, och dessa branscher är notoriskt dåliga betalare. Detsamma gäller även statliga myndigheter som tyvärr betalar senare än privata företag", skriver Soliditets vd Krister Jörlén i ett pressmeddelande.

En sen betalare, enligt Soliditets definition, betalar inte bara efter förfallodatum utan även senare än vad som är brukligt.

TT/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista