Luleå

LTU profilerar sig

Kombinationen av teknik med övriga ämnen är det som i hög grad ska ge Luleå tekniska universitet en helt egen profil i framtiden.

Att kunna profilera sig inom forskningsområden som kan ge resultat med genomslagskraft internationellt är i förlängningen viktigt även för länets utveckling.

– Jag tycker att vi hela tiden måste jobba målmedvetet för att bli internationellt framgångsrika. För att det är så väldigt mycket forskning som görs utanför Norrbotten och utanför Sverige, och vi måste ha kunskap och kännedom om den för att kunna utveckla våra egna tankar och idéer. Och också i förlängningen att det ska komma Norrbotten och Sverige till godo, säger universitetets prorektor Erik Höglund som talar om att vara en kunskapsnod.

– Alltså att vi samlar på oss kunskap inom vårt område från olika delar av världen och så försöker vi omsätta det lokalt.

Sådant som rör gruvor och metallurgi, energi och IT-teknik kopplat till industriella processer hör till de ämnen som är mest framåt på LTU idag.

Men det som ska ge universitetet en extra dimension jämfört med till exempel andra tekniska högskolor är att knyta ihop det tekniska kunnandet med ämnen som de inte har, men som finns på LTU.

Forskningen kan exempelvis handla om hur tekniska hjälpmedel kan användas på nya sätt inom vården, och inte minst hur tekniken kan knytas ihop med musikverksamheten i Piteå.

Men exakt vilka ämnen som kommer att lyckas bäst återstår att se.

– Inom fem år borde vi definitivt kunna se vilka av de här utvecklingsområdena där det finns stor potential och som har nått en viss framgång, säger Erik Höglund.

Sara Sällström
Sveriges Radio Norrbotten

nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista