1 av 2
Anders Ringvall och hans poliskolleger får hjälp av Systembolaget i kampen mot langning.
2 av 2
Flaskor som många ungdomar vill åt till Valborg.
norrbotten

Samarbete mot langning

Tonårsfylla och problemet med langning av alkohol till ungdomar ska bekämpas med ett nytt samarbete. Kampanjen startar lagom till Valborg.

Några gymnasieungdomar som vi har pratat med i Luleå verkar lite tveksamma till vilken effekt en sådan här satsning verkligen kan ha.

– Jag tror inte att det kommer att hindra så många ungdomar från att få sprit och öl, säger Johanna Ruuth.

-- Jag har svårt att tro att det kommer att ge något större resultat. Det kan ju inte direkt vara första gången de prövar något sådant här säger Christoffer Engman, som ändå lägger till att det förstås är värt ett försök.

Det är polisen, kommuner, Systembolaget och IOGT som samarbetar genom att dra igång en gemensam kampanj med information till föräldrar, lagom till Valborg som brukar vara en riktig fyllehelg för många ungdomar.

Informationen ska spridas bland annat i form av tevereklam och debattartiklar. Men även i den lilla boken Tonårsparlören som ska finnas att få på Systembolaget. I den står det om tips och råd till föräldrar angående langning och liknande.

Det här rör sig om en nationell kampanj där Norrbotten finns med som ett av tio försökslän. Ett så här brett samarbete kring frågan har inte polisen Anders Ringvall i Luleå varit med om förut, och han hoppas att det på sikt kan bli färre ingripanden mot minderåriga med alkohol på festivaler och annat.

– Förhoppningsvis är det bästa att vi inte når dit. Att man når ut med informationen tidigt så minskar vårt arbete också, säger han.

Och Mats Burman på länsstyrelsen tror att även om många ungdomar inte får tag i alkoholen via föräldrarna, så kan mer informerade föräldrar också vara mer uppmärksamma mot misstänkt langning.

– Om man ser langning att man börjar tipsa polisen om att här ser vi en bil som far omkring på det här bostadsområdet med det här registreringsnumret.

Sara Sällström
Sveriges Radio Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista