Hjälmen kan bli ett krav

Det kan bli obligatoriskt att använda hjälm för alla som kör snöskoter eller fyrhjuling. Bakgrunden är de många allvarliga olyckor som inträffar varje år.

Förra året dog fem personer och 17 skadades svårt vid fyrhjulingsolyckor, enligt statistik från Trafikverket. Fem personer omkom vid snöskoterolyckor.

- Jag tror nog att vi kommer med ett förslag till regeringen om det under senhösten, säger Jenny Rosén, utredare vid Transportstyrelsen till TT.

Hon hänvisar till en studie om fyrhjulingsolyckor som gjorts vid Norrlands universitetssjukhus och som visade att fyra av tio dödsolyckor eller olyckor med svåra skador hade fått lindrigare följder om förarna haft hjälm på sig.

Transportstyrelsen utreder nu vilka konsekvenser ett hjälmkrav skulle få för till exempel samer och skogsarbetare som använder snöskoter eller fyrhjuling i arbetet.

TT/Sveriges Radio Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Fakta terrängfordon

Det finns minst 270 000 snöskotrar och omkring 49 000 registrerade fyrhjulingar i Sverige, samt ett okänt antal oregistrerade. För snöskoterförare och förare av fyrhjulingar som registrerats som terrängfordon (29 000) finns inget krav på hjälm. För de 20 000 fyrhjulingar som är registrerade som motorcykel eller så kallad EU-moped är det krav på att föraren ska ha hjälm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista