Piteå

Strejken är över

Uppdaterat kl 05:05
Strejken som berört flera stora pappersbruk är över. Sent igår eftermiddag träffades ett nytt löneavtal mellan Pappers och Skogsindustrierna.

Måndagens intensiva förhandlingar mellan facket Pappers och arbetsgivarparten Skogsindustrierna gav till slut resultat.

Mellan den 16-26 april strejkade 3 000 av Pappers medlemmar vid de sex pappersbruken SCA Kraftliner Munksund, Holmen Iggesund, Stora Enso Skoghall, Korsnäs Gävle, Södra Cell Värö och Billerud Skärblacka.

Hade parterna inte kommit överens nu skulle strejken ha utvidgats med bland annat med drygt 600 anställda vid Smurfit Kappas fabrik i Piteå.

Pappers centralt uppger i ett pressmeddelande att man har nått ett avtal som man känner sig tillfreds med.

– I förhandlingar handlar det om att nå ett avtal som båda parter kan acceptera. Det innebär att man måste släppa vissa saker för att få andra. Vi har nu ett avtal som gäller i 22 månader som jag känner mig tillfreds med. Jag vill passa på att tacka alla Pappers medlemmar som solidariskt ställde upp när det gällde, säger Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg, i ett pressmeddelande.

Han konstaterar också att förbundet har nått det mål som LO förbunden lovat varandra att uppnå.

Pappers klubbordförande vid avdelning 37 på Smurfit Kappa i Piteå, Lars-Olov Pettersson, är dock inte helt nöjd med det avtal som träffats mellan parterna.

– Om man går från en förhandling och är riktigt nöjd, jag vet inte när det skulle kunna inträffa, säger han.

Mest nöjd är Lars-Olov Pettersson med att man nu tror sig ha fått en lösning på bemanningsfronten och att man fått till en låglönesatsning. Han betonar också att Pappers fått till det bästa avtalet vad gäller Lagen om anställningsskydd och kringgåendet av den.

Avtalet innehåller bland annat:

  • En lönenivå som bör säkra reallönerna under avtalsperioden
  • Låglönesatsning som ger våra lägst avlönade en extra höjning
  • Pensionsavräkningsfrågan är löst
  • Ett regelverk för att stärka företrädesrätten till återanställning vid inhyrning av personal

Avtalet löper på 22 månader med start den 1/4 2010 till den 31/1 2012. Lönerevision kommer att ske 1/5 2010 och 1/4 2011.

Enligt Skogsindustriernas vd Marie S Arwidson kostade konflikten runt 50 miljoner kronor per dag i uteblivna exportintäkter med mera under de elva dagar som strejken varade för de sex bruken, det vill säga drygt en halv miljard kronor.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista