Älvsbyn

Dödsbranden hade kunnat undvikas

Dödsbranden i Älvsbyn hade kunnat undvikas om den 76-åriga kvinnan hade fått den hjälp hon behövde. Den senaste branden var inte den första i hennes bostad. Det säger fastighetens vaktmästare Håkan Olsson som också kände henne sedan många år.

Branden som den 22 april kostade den 76-åriga kvinnan livet var inte den första i lägenheten.

Enligt vaktmästaren Håkan Olsson har flera olycksfallsbränder inträffat hos kvinnan tidigare. Både grannar och anhöriga har varit oroliga för hennes säkerhet och välbefinnande och berättar att hon led av psykisk sjukdom.

Både vaktmästaren, grannar och anhöriga har kontaktat kommunen vid flera tillfällen, men tycker inte att de blivit tagna på allvar.

Socialchefen Birgit Nilsson i Älvsbyns kommun säger att hon inte kan kommentera enskilda ärenden, men säger att anmälningar om missförhållanden tas på allvar och utreds inom kommunen. Sedan när det gäller frågan om tvångsvård kan inte kommunen göra något. Det regleras av hälso- och sjukvårdslagen.

Anna Widen, Sveriges Radio Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista