Riskområde för nya bostäder

Räddningstjänsten i Luleå säger nej till nya bostäder på Älvnäset vid gamla LKAB-hamnen. Anledningen är att industrierna i närheten utgör en risk för de boende.

Idag behandlades frågan om att bygga nya bostäder på Älvnäset av kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå. Då framkom det att Luleås socialdemokratiska kommunalråd Karl Petersen, tvärtemot räddningstjänstens rekommendationer, anser att det går att bygga bostäder på Älvnäset. Han menade att riskerna är större för exempelvis Hertsöns bostadsområde, som ligger närmare koksverket.

Det är ett privat företag, som tänker bygga bostäder på Älvnäset intill Luleälven, men Räddningstjänsten säger i sitt yttrande till en detaljplan för området att det är olyckligt med ytterligare bostadsbebyggelse i närheten av riskobjekten på SSAB.s industriområde. Där finns också AGA.s gasverk och Lucoils ammoniaktank. Räddningsverket vill därför att riskfrågorna ska utredas ytterligare, innan nya bostäder byggs.

- En utredning ska också göras, säger Karl Petersen.

Arbetsutskottet godkände samtidigt detaljplanearbetet för Älvnäset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista