Vindkraft

Kommuner slår tillbaka

Miljöminister Andreas Carlgrens utspel om att kommuner ska få max tio veckor på sig att ta ställning till vindkraftsetableringar har väckt ilska bland kommunerna.

- Först och främst så är ju miljöministern ute och cyklar. För han vet mycket väl att det finns ett kommunalt självstyre. Det andra är ju att vi fattar ett beslut för kommande generationer. Det är ett beslut som rör sig 70, 80 år framåt, säger Arvidsjaur kommuns socialdemokratiska kommunalråd Jerry Johansson.

I februari var tio stycken inlandskommuner i Västerbotten ute och krävde att kommuner som säger ja till vindkraft blir ekonomiskt kompenserade på något sätt, men något gehör från regeringen fick man inte.

Ett argument var att turist- och besöksnäringen drabbas. Jerry Johansson i Arvidsjaur är inne på samma linje.

- Man är orolig för det här att vindkraftverken påverkar besöksnäringen negativt.

Regeringens målsättning med fler förnyelsebara energikällor kräver en kraftig utbyggnad av vindkraften de närmaste tio åren.

I dag har knappt hälften av landets 290 kommuner någon vindkraft. En del kommuner har i och med det kommunala vindkraftsvetot som gäller sen i augusti förra året, valt att varken säga ja eller nej, på så sätt kunnat skjuta upp en vindkraftsetablering.

I mars sa miljöminister Andreas Carlgren att han kan tänka sig en regeländring som gör att kommuner som inte tagit ställning till vindkraft inom tio veckor, ska vara det samma som ett godkännande.

Branschorganisationen Svensk vindenergi berättar om fler kommuner som reagerat likt Arvidsjaur sedan dess.

- Jaha, men då säger vi nej då på en gång då, inom de här tio veckorna så är vi på den säkra sidan, säger ställföreträdande vd:n Gunnar Fredriksson.

Men miljöminister Andreas Carlgren, står fast vid sitt uttalande och tycker bara det här bekräftar att en översyn och eventuell lagändring av det kommunala vetot skulle kunna bli aktuell i höst.

- Jag kan inte riskera att ett gott syfte som skulle göra det möjligt för kommunerna att bli hörda, det ska inte användas sen för att sätta käppar i hjulet på självklara vindkraftsutbyggnader eller ett viktigt samhällsintresse, säger Carlgren.

Nils Eklund
Sveriges Radio
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista