Gällivare

Ledarhund stoppades

Synskadade med ledarhund nekas ibland tillträde till offentliga lokaler. Det hände Ulf Bergström, som inte fick komma in på Gällivare sjukhus med sin hund Zira.

Att synskadade med ledarhund ibland diskrimineras uppmärksammas idag när det är internationella ledarhundsdagen.

- Den här dagen är väldigt viktig för man har ju skapat en attityd mot ledarhundar som är utbredd över hela Sverige. Ledarhunden klarar av att gå dit man ber den gå och jag får ett väldigt fritt liv om jag kan använda hunden, säger han.

Ulf Bergström nekades att komma in till Gällivare sjukhus med sin hund Zira. Enligt honom innebär detta att han i praktiken nekas sjukvård när han inte får ta med sig sin hund. Händelsen är anmäld till Diskrimineringsombudsmannen.

- Jag har frågat tio sjukhus och det är bara i Gällivare man har det här förbudet. Ledarhunden är mina ögon. Rent psykologiskt, för mig, så är det en riktig örfil som jag får. Jag vill klara mig själv så långt det är möjligt och den rätten har jag, menar han.

Enligt SLHF, Sveriges ledarhundsförare, som arrangerar internationella ledarhundsdagen så saknar Sverige lagstiftning som förhindrar diskriminering av synskadade med ledarhund.

Skälet till att avvisa ledarhundar har i Ulf Bergströms fall varit att allergiker som kommer till sjukhuset riskerar att bli sjuka.

- Jag har haft ledarhund i 26 år jag har aldrig mött någon som har blivit sjuk av min hund. Ett sjukhus är ett sjukhus men i de allmänna lokalerna där har jag rätt att vistas även med hjälpmedel som en ledarhund är, säger han.

Tror du att internationella ledarhundsdagen gör någon skillnad?

- Ständigt, ständigt så är ju kampen att få använda sig av en ledarhund, säger Ulf Bergström.

Maritha Mossberg
Sveriges Radio Norrbotten

maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista