LULEÅ

Cykeln ger hållbar utveckling

Politiker och tjänstemän från flera av länets kommuner samlas i Kulturens hus i Luleå idag för att tillsammans finna lösningar till att förbättra möjligheterna till cykling. Grundidén är att cykeln kan hjälpa till att skapa en hållbar utveckling.

Carina Achan, från Umeå kommun, arbetar med att få människor att testa cykeln istället för bilen. Hon säger att ett knep är att låta företag tävla, för när tävlingsmomentet kommer in så händer saker.

Pia Brändström, Trafikverket, berättar att verket ser över vilka möjligheter det finns att skapa trygga cykelvägar nära mötesfria bilvägar. Ett annat viktigt område är vägarna till och från skolor.

Rolf Modig, Cykelfrämjandet, tycker att den tilltagande miljömedvetenheten gör att fler söker alternativ till att åka bil till jobbet. Han efterlyser däremot en tydligare plan för hur cykelvägar ska bindas samman mellan kommundelar och kommuner.

Margareta Lindbäck, tekniska nämndens ordförande i Luleå, säger att det viktigaste är att det ska vara tryggt och säkert i kommunen. I samband med byggandet av nya bostadsområden byggs cykelvägar. Hon erkänner att många cykelvägar byggda på 1970-talet är i stort behov av upprustning.

Stig-Arne Nordström
Sveriges Radio P4 Norrbotten
stig-arne.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista