Avstängning och böter väntar Djurgården

Djurgårdsbacken Johnny Oduya stängs av i fem matcher, från den 3 februari till och med den 21 februari. Tränaren Niklas Wikegård slipper avstängning, men bötfälls med 5 000 kronor. Det beslutade svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd igår kväll, mot bakgrund av den uppmärksammade skandalmatchen mellan Luleå och Djurgården, den 29 januari.

Djurgården vann bortamatchen mot Luleå den 29 januari med 3-1, men efterspelet kom helt att handla om Johnny Oduyas uppgörelse med Luleås Per Ledin och anklagelserna mot Dif-tränaren Niklas Wikegård, som anses ha beordrat en hämndaktion mot Ledin för en incident i Globen före jul där Luleåspelaren med en tackling såg till att Djurgårdens Mika Strömberg leddes av isen långtidsskadad.

Igår kväll fattade svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd följande beslut:

* Johnny Oduya stängs av i fem matcher, från den 3 februari till och med den 21 februari.

Utdrag ur motiveringen: ”Disciplinnämnden konstaterar att Johnny Oduya till synes utan skäl ger sig på Luleås Per Ledin. Efter den inledande attacken fullföljer Oduya med ett flertal slag. Oduyas agerande bör leda till avstängning. Vid bedömningen av straffets längd väger nämnden in som försvårande att Oduya tidigare denna säsong bestraffats av nämnden för otillåtet våld.”

* Tränaren Niklas Wikegård slipper avstängning, men bötfälls med 5 000 kronor.

Utdrag ur motivering: ”Niklas Wikegård har som en av Sveriges mest välkända ishockeytränare, enligt nämndens uppfattning, ett särskilt ansvar för sitt uppträdande och de uttalande som han gör utåt. Det ansvaret gäller alldeles särskilt inför ungdomar, yngre spelare och övrig allmänhet. Sammanfattningsvis finner disciplinnämnden att Niklas Wikegårds uttalanden, som fått stor spridning, har skadat eller kunnat skada ishockeyns anseende.”

I ett pressmeddelande förklaras att nämnden endast har grundat sitt beslut gällande Wikegård utifrån de uttalanden som har skett i domarrummet. Riksidrottsnämnden, RIN, har sedan tidigare slagit fast att uttalanden i massmedia inte kan bestraffas enligt Riksidrottsförbundets, RF:s, stadgar.

Niklas Wikegård har själv i ett yttrande uppgett att han efter matchen gått in i domaren Thomas Anderssons rum och sagt: ”Thomas, vi i Djurgården hade en oplockad gås med Per Ledin och detta på grund av den armbågstackling han delade ut mot Mika Strömberg i omgång 13. Tack för en bra match.” Wikegård uppger vidare att han ångrar ordvalet ”oplockad gås”.

Luleås lagledning kallade direkt efter matchen Johnny Oduyas agerande för en hämndaktion och menade att uppgörelsen var beordrad av Wikegård. Något som Djurgårdens klubbledning förnekar.

Överväger överklagan

- Vi brukar köpa disciplinnämndens beslut rakt av, men vi tycker att den här frågan är principiellt viktig och funderar just nu på hur vi ska gå vidare, kanske med ett överklagande. Både hockeyförbundets ordförande Kjell Nilsson och disciplinnämnden verkar ha uppfattningen att det här var något planerat från Wikegårds sida, men så är inte alls fallet. Det har Niklas bestämt dementerat, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström, till TT.

I Luleå reagerar tränaren Jens Hellgren med ett skratt när TT förmedlar domarna.

- 5 000 kronor? Ha, ha... Vi är 110 procent säkra på att det var en hämndaktion, Per Ledin hade ju till och med blivit varnad för att något skulle hända. Fråga folk på gatan hur de tolkar ”oplockad gås”?! Oduyas straff var väntat, jag hade själv tippat på fem till sju matchers avstängning, säger Hellgren.

Djurgården har tre veckor på sig att överklaga besluten till RIN.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".