Norrbotten

Hjärtsjukdom vanligaste dödsorsaken

Det är stora skillnader mellan vad människor dör av i olika län, enligt Socialstyrelsen.

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- kärlsjukdomar.

– Dödsfallen i hjärt- och kärlsjukdomar har minskat stadigt under de senaste decennierna, men är fortfarande den i särklass vanligaste dödsorsaken, säger Charlotte Björkenstam, ansvarig för dödsorsaksregistret vid Socialstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.

Skåne är det län där flest dör av alkoholrelaterade skador, medan dödsfall på grund av alkohol är minst vanliga i Jämtland.

Dödligheten i hjärt-kärlsjukdom är störst i Norrbottens län och lägst i Halland. Och självmord är betydligt vanligare i Gävleborg än i Jönköpings län.

Under 2008 avled 91 542 personer i Sverige. Fler män än kvinnor dör som unga. 86 procent av dem som dör är 65 år och äldre, och dödsorsakerna skiljer sig åt mellan åldrarna.

Cancer är den främsta dödsorsaken bland kvinnor i åldrarna 65-69. Över hälften av dessa avlider i cancer. Bland personer över 95 år dör bara fyra procent i cancer. Fallolyckor som dödsorsak ligger däremot på samma nivå i alla åldersgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista