Norrbotten

Cykeln i centrum

Vid en konferens i dag på Kulturens hus i Luleå har cykeln fått stå i centrum. Politiker och tjänstemän från flera av länets kommuner har varit där för att förbättra möjligheterna till cykling.

Rolf Modig på Cykelfrämjandet tycker att det ligger rätt i tiden att lyfta fram cyklandet.

– Det här tycker vi är ett första steg att få parter att prata med varandra och informera varandra om vad som gäller för cykel. För vi vet att cykeln ligger i tiden, säger han.

Rolf Modig säger att cyklandet kommer att öka i framtiden på grund av ett ökande miljömedvetande. Men han menar att det då också kommer att ställas mer krav på möjligheterna att cykla.

Av 17 städer i landet som Cykelfrämjandet tittat på i en undersökning ligger Luleå och Boden i botten när det gäller cykelanvändning.

– Det som saknas är att det inte riktigt finns med i den strategiska planeringen och i planerna på det sätt som skulle vara önskvärt, säger Rolf Modig.

Stig-Arne Nordström
Sveriges Radio Norrbotten
stig-arne.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista