Tornedalen

Torneälven kartläggs

Nu ska det göras en detaljerad kartläggning av översvämningshotade områden i nedre delen av Torneälven. Detta för att bättre kunna förutse och kanske förhindra skador vid islossning.

I ett samarbete mellan finska och svenska myndigheter ska det nu tas fram kartor över de områden där riskerna för översvämningar är störst.

– Om vi tittar fån svensk sida så har vi alltid sett att Torneälven har svåra islossningar, därför är det självklart att vi som myndighet är med och hjälper till, säger Gunn Persson på SMHI.

Projektets mål är att kartera översvämningshotade områden utmed Torneälven från Pajala ner till älvmynningen. Ytterligare mål i projektet är att informera, öva kommuner och lokabefolkning om deras uppgifter och åtgärder vid översvämningshot.

– Det är framförallt planerare, räddningstjänster och miljöförvaltningar som kommer att ha den största nyttan av den här informationen, säger Gunn Persson.

Projektets fältarbeten är nu huvudsakligen utförda. Hela flodfårans profil är kartlagd genom ekolodning från Pajala ner till älvmynningen. Även en så kallad laserscanning av området har gjorts.

Med hjälp av den nya höjddatabasen kan man nu arbeta fram mer exakta kartor av områden som riskerar att översvämmas.

De hydrologiska modellerna som nu tas fram är även till hjälp vid utveckling av nya kalkyleringsverktyg som kan användas för att bättre kunna förutspå islossningar och översvämningar som förorsakas av isproppar.

Projektet är kostnadsberäknat till drygt 10 miljoner kronor.

Reine Sundkvist
Sveriges Radio Norrbotten

reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista