Kalix

Löjromen först att ursprungsmärkas

Kalix löjrom är på väg att bli första svenska rätt att ursprungsmärkas. Löjromen hamnar då i samma exklusiva grupp som exempelvis  italiensk parmaskinka.

Efter några kritiska år för siklöjan i slutet av 90-talet börjar nu mängden fisk att stabilisera sig igen, visar Fiskeriverkets senaste beståndsuppskattning.

- Beståndet var på en ganska låg nivå under slutet av 90-talet. Men nu har den stabiliserats sig på en ganska hög nivå, säger Teija Aho, forskningsledare på Fiskeriverket.

Trots att näringen förra året fiskade upp fyra gånger så mycket siklöja som under de sista åren på 90-talet så har det totala siklöjabeståndet stärkts.

Anledningen är att fisket inte är lika ansträngt längre och att kläckningen av ynglen lyckats sammanfalla med islossningen de senaste åren så att det blivit lättare för ungfisken att hitta mat.

- Det ser väldigt ljust ut inför fiskesäsongen i år.

Sträckan mellan Haparanda och Piteå med sitt bräckta vatten är den enda havskustremsan i Sverige där det finns siklöja.

Fisket, som går ut på att tömma löjan på de så värdefulla orange romkornen, beskrivs som en utav de mest lönsamma småskaliga fiskenäringarna trots att det bara får pågå under fem veckor på hösten.

Förra året nådde löjrommen en ny rekordnivå när den steg till runt 1 500 kronor kilot och för Kalixfiskaren Per-Erik Sångberg står den för merparten av intäkterna.

- Jag skulle säga att det är 50-60 procent av intäkterna mot laxfiske och övrigt fiske.

Vad tror ni om årets säsong?

- Vi hoppas att det ska nå samma nivå som ifjol, då är vi nöjda.

I höst väntas EU ta beslut om att Kalixlöjrom som första svenska produkt ska ursprungsmärkas eftersom den bara kan produceras inom ett specifikt geografiskt område, Norrbottens kustland.

Men trots en trolig ökad efterfrågan så finns inga fiskekvoter. Fast Teija Aho på Fiskeriverket är inte orolig eftersom det redan finns en tidsbegränsning och fiskarna själva är medvetna.

- De vill inte fiska mycket mer än vad de gör nu för att de har insett att beståndet inte tål för hårt fiske.

Nils Eklund
Sveriges Radio

nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista