1 av 2
Två magasin slås ihop när Norrbottensteatern byggs om. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
2 av 2
Karin Enberg, teaterchef Norrbottensteatern. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
Luleå

Turnéer tack vare renovering

Norrbottensteatern ska få ett ansiktslyft för 24 miljoner kronor. Under ombyggnadstiden som pågår i ett halvt år, ska teaterverksamheten förläggas till turnéer ute i länet.

Publiken kommer att få se den stora dansbandsmusikalen "Gråt inga tårar" och bibelns "Markusevangeliet". Dessutom barnföreställningen "Findus flyttar ut".

– Numera brukar vi ju turnéra med så gott som alla pjäser i länet men nu kommer även en större produktion ut som "Gråt inga tårar", säger teaterchefen Karin Enberg.

Det är ganska svårt ibland att föra ut en omfattande produktion med mycket dekor men nu ska även denna musikal ut på Sverigeturné.

"Mina drömmar växte vilda" är en nyskriven pjäs av författarinnan och småskolelärarinnan Lina Hjort som levde i Kiruna vid sekelskiftet. Också den får länsborna se.

Ny restaurang med glasfasad

Norrbottensteatern byggs nu ihop med det första hamnmagasinet, och där mellanrummet fanns ska en helt ny teaterrestaurang få plats. Den ska få egen ingång och ha en stor glasfasad mot vattnet och mycket hög takhöjd och sträcka sig in genom en öppning i baren till teaterfoajén där nuvarande restaurang finns. Där ska vara fortsatt servering och bar.

Stora foto- och textprojektioner ska finnas på väggarna i den och i foajén som får fler toaletter. Nyligen byttes de gamla stolarna i största salongen ut. På kajen utanför ska det finnas sommarservering. I kontorsdelen byggs inget om.

Orup skriver musik

I januari då hela teatern återinvigs blir premiärföreställningen en musikal av bröderna Grimms Snövit. Och det med popsångaren och låtskrivaren Orups musik.

Den nuvarande teaterrestaurangen håller öppet till i slutet av april.

Inger Marklund
Sveriges Radio Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista