Facklig protest mot hantering av arbetsmiljöbrott

LO-distriktet i norrbotten har nu lessnat på att arbetsmiljöbrotten tar för lång tid att utreda. I dag skickar de därför ett protestbrev till justitieminister, Tomas Bodström.

Anita Rönnbäck som är ombudsman på LO-distriktet i länet säger att hon tror att ett brev just i det här fallet kan betyda ganska mycket.

- Det betyder att vi har 65 000 LO-medlemmar bakom oss. Vårt mål är att miljömålen ska hinna utredas i tid och att man ska kunna hitta någon att fälla för en arbetsplatsolycka, säger Anita Rönnbäck. Hon säger vidare att hon förväntar sig att få svar på brevet från Tomas Bodström.

De åtgärder som LO distriktet i norrbotten föreslår är att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs. I dag är den på två vilket gör att många utredningar läggs ner eftersom åklagare och polis inte hinner utreda klart innan brottet preskriberas.

Dessutom behöver utbildningen för poliserna förbättras avsevärt. I dag får polisaspiranter ingen utbildning alls inom arbetsmiljöbrott och det vill LO distriktet se en ändring på. Dessutom bör åklagarna också få bättre utbildning.

En tredje sak är att det införs en företagsbot. Det betyder att företaget ställs direkt som ansvarig - då slipper åklagare och polis slösa värdefull utredningstid på att hitta en ansvarig chef. Det är sånt som tar tid och Roger Forsberg, Metalls huvudskyddsombud på SSAB i Luleå tror att om det funnits företagsbot redan nu, så hade det påverkat utredningen om bensenutsläppet på koksverket i Luleå.

-Vi tycker att vi tydligt såg att företaget brutit mot miljölagstiftningen, men åklagaren kunde inte finna någon ansvarig utifrån det delegerade arbetsmiljöansvaret, säger Roger Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".