Dålig kontroll av maten

Restauranger och storhushåll i Norrbotten har dålig kontroll på kvaliteten på maten som serveras. Det visar en undersökning som länets kommuner har gjort. Och det trots att kontrollen är lagstadgad.

Framförallt brister det i temperaturmätning av livsmedel, vilket kan leda till matförgiftning.

- Jag tycker det är ett dåligt resultat. Mycket av det som ska finnas i egenkontrollprogrammet saknas eller utförs inte, säger Greta Wilhelmsson-Alexis som är länsveterinär på länsstyrelsen.

Kontroller av storhushållens egenkontrollprogram har genomförts i 11 kommuner under fjolåret. Resultatet visar på klara brister i förekomsten av och innehållet i programmen. En viktig kontrollpunkt som nästan inte genomförs alls är temperaturmätning av värmebehandlade produkter som sedan kyls ner. Och kontrollen av temperaturen på varor när de levereras till storhushållet är också dålig. Länsveterinär Greta Wilhelmsson-Alexis tror att det beror på okunskap i branschen.

- Jag tycker att alla som jobbar inom livsmedelsbranschen borde ha en form av körkort.

Håkan Sundqvist är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Bodens kommun och stöter på exempel där kontrollen av temperaturer i maten brister:

- Det är allvarligt. Har man inte kontrollerat sina råvaror när de anländer till köket så vet man inte vad man får. Och att ha koll på uppvärmningstemperaturer och nedkylningstider, det är väldigt för håller man inte de tiderna så är risken stor att det växer till bakterier i maten, säger Håkan Sundqvist.

André Pettersson

andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista