Nya namn i Jokkmokks politiska ledning

Sune Berg (kd) och Mikael Segerström (v) får lämna sina uppdrag som kommunalråd och vice kommunalråd om det blir omval till nämnder och styrelser i Jokkmokks kommunfullmäktige på måndag.

Vid onsdagens valberedning presenterade Alliansen sina kandidater till kommunstyrelsen och överraskande är att vice kommunalrådet Mikael Segerström bara kan bli ersättare i kommunstyrelsen. Anledningen är att de 7 partier som ingår i alliansen motsätter sig att ett parti får två platser och vänsterpartiet har nominerat Anna Hövenmark som nytt kommunalråd.

- Jag hoppas och tror att det faktiskt blir omval, säger Mikael Segerström (v), men med den politiska situation vi har är det ännu inte helt klart att våra uppdrag kommer att återkallas. Vi utgår från att vi får majoritet och därmed 6 platser i alla 11-mannanämnder.

Politisk vilde och vågmästare avgör
I Jokkmokk har Alliansen, som består av (mp),(m),(fp)(c),(alt),(sv) och (v) tillsammans 17 mandat. Det andra blocket som består av (s) och (kd) har också 17 mandat. Mitt emellan står Max Svensson, som lämnat (sv) och nu är politisk vilde i kommunfullmäktige. MaxSvensson har vågmästarrollen i Jokkmokk.

De här personerna vill Alliansen ha i kommunstyrelsen, förutsatt att omvalet faktiskt blir av:

  • Anna Hövenmark ordförande (v)
  • Karin Vannar vice ordförande (sv)
  • Mats Dahlberg (mp)
  • Alf Nygård (alt)
  • Kurt-Lennart Mickelsson (c)
  • Kurt-Lennart Stenman (m)

Socialdemokraterna har sitt nomineringsmöte först på söndag och lämnade inga namnförslag vid onsdagens möte i valberedningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista