Ingen risk för fuskläkare

Det är inte sannolikt att läkarskandalen i värmlänska torsby skulle kunna inträffa i Norrbotten. Det säger Kennet Råbarth, samordnare för läkarrrekryteringen inom landstinget i Norrbotten.

Skandalen i Torsby har fått stor uppmärksamhet, där bland annat en norrman arbetat som läkare trots otillräcklig utbildning.

-Risken att något liknande ska inträffa i Norrbotten är ytterst minimal. Vi arbetar nära socialstyrelsen som utfärdar legitimationerna när vi rekryterar läkare från utlandet, säger Kenneth Robarth.

- I de fall när en läkare, som förlorat sin legitimation, söker arbete och har alla papper i ordning förutom legitimationen så kan det bli fel. Men det borde inte heller kunna ske eftersom man lätt kan kontrollera personen via socialstyrelsen, säger Kenneth Robarth.

- Det som hänt i Torsby har fungerat som en väckarklocka för de flesta landsting i landet och därmed kommer rutinerna att uppdateras när det gäller nyanställningar, säger Kenneth Robarth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista