Avtalskonflikt kan uppstå tror metall på SSAB

Facket Metall på SSAB i Luleå håller på att förbereda sig inför årets avtalsförhandlingar. Redan nu finns tecken som tyder på att en arbetsmarknadskonflikt kan komma under avtalsrörelsen.

- Ja vi upplever nog en otrolig samordning bland arbetsgivarförbunden och fortsätter vår motpart, arbetsgivarna stål och metall, att liera sig med de övriga då sitter man i en mycket dålig sits, säger Bert Johansson ordförande för SSAB:s fackklubb i Luleå.

Den sista mars löper det centrala avtalet ut för drygt 24 500 av metalls fackmedlemmar i Sverige som tillhör avtalsområdet stål och metall, där SSAB anställda i Luleå ingår. Metall kräver reallöneökningar i form av ett lönepåslag på 2,7 procent som ger 560 kronor i månaden och man kräver också fortsatt arbetstidsförkortning.

Arbetsgivarparten Teknikföretagen, på metalls största avtalsområde, har redan aviserat sina lönebud som ligger på 0,9 % första året och 1,1% två efterföljande år i ett treårsavtal. De säger nej till arbetstidsförkortning. Nu har Bert Johansson som sitter med i stål- och metalls förhandlingsdelegation fått uppgift om att även resten av arbetsgivarparterna inom metallområdet kommer att samordna sig till teknikföretagens bud och då blir det problem tror han.

- Den 25:e har vi hört ryktesvis att teknikarbetsgivarna ska, tillsammans med alla arbetsgivare, lägga ett gemensamt bud, men vi får se vad det innebär, fortsätter man hålla fast vid det som var ute nu tidigare så kan de ju bereda sig på konflikt arbetsgivarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".