Långa väntetider för att registrera företag

Det tar just nu lång tid att registrera ett nytt företag hos Patent- och registreringsverket, PRV. För de från till exempel Norrbotten som vill starta ett företag kan det nu ta upp till sju veckor innan en ansökan behandlas mot normalt någon vecka.
Anledningen är personalbrist hos PRV i Sundsvall vid jul- och nyårshelgerna och under semestertiden, säger registreringschef Anders Moberg. När någon vill starta ett företag kan han eller hon registrera det hos Patent- och registreringsverket och till exempel få det namnskyddat i Norrbotten. Normalt tar det fem till tio dagar innan en ansökan börjar behandlas, men enligt den senaste mätningen den 11 februari tar det sju veckor. På Priora nyföretagande i Luleå uppger man att det har kommit några klagomål mot de långa väntetiderna. Det kan till exempel innebära förseningar för att få ut bankkort för ett företag. Anders Moberg på PRV medger också att väntetiden kan innebära problem, men säger att man arbetar för att korta köerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".