Bristande intresse för arenautbildningar

Studenternas intresse för de så kallade arenautbildningarna vid Luleå tekniska universitet blev inte så stort som universitet hoppats på. Nu måste man marknadsföra sig bättre.

Tanken med arenautbildning var bland annat att locka till sig studenter, genom möjligheten att själv plocka ihop kurser till sin egen universitetsexamen.

- Om vi analyserar söksiffror så har vi inte lyckats att locka fler studenterna till universitet, men via arenorna så är vi på väg att locka en ny typ av studenter. Det är de som inte har tilltalats av de traditionella programmen, säger Jerker Delsing, dekan och ansvarig för den tekniska fakulteten vid Universitet i Luleå.

Jerker Delsing säger vidare att det nu handlar om att marknadsföra utbildningarna till studenter både i Sverige och internationellt för att försöka förbättra söksiffrorna.

- För de är ett bekymmer för oss, säger han.

Vid Luleå tekniska universitet har det funnits arenautbildningar i två och ett halvt år. Universitetet var inte bara först ut med arenautbildningar i landet. Det är fortfarande det enda universitet i Sverige som erbjuder arenautbildning.

Jerker Delsing, säger att utbildningsformen är ett resultat av analys som gäller morgondagens utbildningsbehov.

Studentantalet i helhet ökar vid universitet medan intresset för de traditionella teknikprogrammen minskar stort. När det gäller dom sex arenautbildningar som är igång varierar intresset. Exempelvis antogs bara fem studenter vid Arena teknik i nätverk i höstas, medan media, musik & teknik antog sextio studenter.

- Det är självklart att utbildningar kan komma att läggas ner om det visar sig att det inte finns behov av den säger Jerker Delsing.

Astrid Nilsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".