Vårdpersonal bryter mot tystnadsplikten

Runt om i landet slarvar och bryter vårdpersonal mot tystnadsplikten. Det visar en enkät som programmet Front i P3 gjort bland över 100 studenter som läser till undersköterska.

Fronts enkät om tystnadsplikten delades ut bland 106 undersköterskestudenter i Sverige. Bland annat på omvårdnadsprogrammet i Boden.

Mer än hälften av de tillfrågade studenterna har under sin praktik eller när de jobbat inom vården varit med om att personal brutit mot tystnadsplikten.

Det kan handla om allt från skvaller om patienter i sjukhusmatsalen, till att personal på en vårdavdelning diskuterar en patient öppet och inför andra patienter.

Elin, som egentligen heter något annat, har jobbat tolv år inom psykiatrin i Norrland och hon säger till Front att hon har brutit mot tystnadsplikten flera gånger.

Alla har tystnadsplikt

Alla som arbetar inom hälso- och sjukvården har tystnadsplikt. Det betyder att ingen får lämna ut uppgifter om dig, din sjukdom, din behandling eller om din privata situation, utan att du själv har godkänt det.

Majoriteten av de tillfrågade undersköterskestudenterna anser att de är säkra på vad som krävs för att hålla tystnadsplikten. Trots det har flera av de ändå brutit mot tystnadsplikten.

Elin säger att de anställda inom vården i Norrland måste påminnas om vad som gäller.

Erica Larsson
erica.larsson@sr.se
Front i P3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista