Fler får klamydia

Könssjukdomarna ökar kraftigt i Norrbotten. Antalet rapporterade fall av klamydia ökade med 38 procent under förra året. Ökningen var störst bland 25-åringarna.
Efter en stadig nedgång under hela 90-talet så ökar nu antalet fall av klamydia igen i Norrbotten och närmar sig samma höga nivå som 1990. Totalt rapporterades i fjol 672 fall av sjukdomen i Norrbotten. En ökning med 300 fall på bara två år. Enligt smittskyddsläkare Kia Karlman så är tendensen densamma i hela landet. Hon tror att en förklaring till ökningen är att man infört ett enklare test för män, som innebär att fler män nu testar sig. Klamydia är en infektionssjukdom som kan orsaka sterilitet hos både kvinnor och män om den inte upptäcks och behandlas i tid. Antalet HIV-positiva i ökade också i Norrbotten i fjol, men det beror enligt Kia Karlman på invandring av redan smittade personer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista