Vill ha 100 miljoner till it-satsning

Nu gör Norrbotten och Västerbotten ett nytt försök att få 100 miljoner kronor i statligt stöd till att utveckla regionen med informationsteknik, it.

Fjolårets gemensamma ansökan, Norrsken, fick tummen ner av Vinnova, verket för innovationssystem. Ansökan var för stor ansåg Vinnova eftersom den omfattade fyra olika utvecklingsprojekt.

Det blev alltså inga pengar då. Men nu har samarbetsparterna ändrat strategi och söker bara stöd till det projekt som kommit längst, it för process- och verkstadsindustrin.

Bakom den nya ansökan står det nybildade utvecklingscentrumet för process-it, Process IT Innovations. Centrumet finns sedan drygt ett år i Luleå och är ett samarbete mellan universiteten, processindustrin, verkstadsindustrin och it-branschen i Norrbotten och Västerbotten.

Anders OE Johansson, som leder arbetet vid centrumet, har gott hopp om att ansökan den här gången ska falla Vinnova i smaken.

– Vi har redan dragit igång samarbetet och det ger trovärdighet, säger han.

Hur det går får vi veta i november. För den som lyckas övertyga Vinnova om sitt projekts förmåga att skapa tillväxt, så väntar tio miljoner kronor om året i tio år, det vill säga 100 miljoner kronor.

– Det behövs nya innovationer för att få fart på tillväxten. För industrin är det oerhört viktigt att få tillgång till ny informationsteknik som kan öka deras konkurrenskraft, och för de regionala it-företagen är det viktigt att få delta i den utvecklingen, säger Anders OE Johansson.

Gun Holmström
gun.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".