Val 2010

Politiker vill utestänga SD

De flesta etablerade partierna är beredda att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna om de får en vågmästarroll efter valet. I Luleå vill Moderaterna hindra partiet med hjälp av de rödgröna.

I höstens val kandiderar Sverigedemokraterna till kommunfullmäktige i fem av länets kommuner. Men de flesta etablerade partierna är beredda att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna om de får en vågmästarroll.

I Luleå vill Moderaterna hindra partiet med hjälp av en speciell överenskommelse med de rödgröna.

– Lösningen är att det mindre blocket ställer upp genom att lägga ned sin röst i de viktiga frågorna. Det gör att man trycker undan Sverigedemokraternas vågmästarroll, säger Mattias Karlsson som är gruppledare för Moderaterna i Luleå.

Varför känns det viktigt?

– Sverigedemokraterna har en valplattform som i mångt och mycket andas odemokratiska spelregler och värderingar, säger Mattias Karlsson.

Sveriges Radio har kontaktat riksdagspartiernas representant, oftast den lokala ordföranden, i alla kommuner där de är aktiva. Cirka 60 procent svarade.

På frågan om de kan tänka sig att bilda majoritet över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna svarar 80 procent av partiföreträdarna i Norrbotten ja.

Förutom för Luleå trycker Sverigedemokarterna valsedlar inför kommunvalen i Kiruna, Kalix, Arvidsjaur och Boden. I Boden är Lars Röjne förstanamn på kommunfullmäktigelistan.

– Jag tycker att det är fel av de andra partierna att gå ut innan de har träffat oss och innan de vet vilka vi är och säga att de där vill vi inte ha någonting med att göra. De vet inte vad vi står för, säger Lars Röjne.

Moderaternas Mattias Karlsson vill inte gå så långt som att bilda majoritet och ha gemensam politik med de rödgröna i Luleå om Sverigedemokraterna blir vågmästare. Men däremot att skriva ett speciellt avtal.

– Framför allt tror jag att det behövs ett avtal för att visa för medborgarna varför man som minoritetsblock kanske i vissa frågor lägger ned sin röst. Det är för att Sverigedemokraterna inte ska få makten över den vardagliga politiken, säger Mattias Karlsson.