Gällivare/Jokkmokk

Dålig information om transporterna

Ungefär 170 personer flögs med helikopter från Ritsem till Stora Sjöfallet efter vägraset. Ellen Omma från Gällivare var en av dem som lyftes ut från området. I söndags morse kunde hon konstatera att vägen inte gick att åka på.

- Där i Jormijokk så kom man inte över det var stora hål i asfalten, säger hon.

Vad kände du när du såg det här?

- Vilka krafter det finns i naturen och att man inte har en aning om vad som sker, det är inte så mycket att göra åt känns det som. Vi visste ju att vi inte skulle ta oss ner då, svarar hon.

Under söndagen gick många rykten i Ritsemområdet om transporterna därifrån.

När Ellen Omma kom till helikopterplattan fick hon först ett nedslående besked.

- Nej ni får fara tillbaka till husvagnen eller stugorna, pengarna är slut. Nu ska de sätta sig i ett möte om vi flyger ner resten. De hade betalat för fyra timmar och hade fått ner 107 personer men det var 50 kvar uppskrivna på listan, berättar hon.

På eget initiativ återvände hon till helikopterplattan och efter ytterligare väntan fick hon och hennes sällskap slutligen lämna Ritsem.

- Vid tolvtiden på natten var vi i Sjöfallet, säger hon.

Eftersom det rådde oklarheter om vilka som skulle flygas ut tycker hon att helikopterpassagerarna kunde ha fått betala för flygturen.

- Man borde kanske inte ha flugit alls från början eller kanske tagit betalt en summa av varje person, jag hade inte haft något emot att betala. Det kändes som att det inte var så bra sammanhållen information, det var information från olika håll, säger Ellen Omma.