Oro för nedläggning av F21

Nu tilltar oron bland personalen vid F21 i Luleå för en eventuell nedläggning av flygflottiljen. I slutet av den här månaden presenterar ÖB sitt förslag och beslutet tas i december av riksdagen.

En av de anställda är Marina Lövgren, sekreterare vid Saco försvar.

– Tidigare har jag inte varit orolig för att F21 ska ha varit i riskzonen, men nu är jag det. Men man kan inte säga att det påverkar så mycket att vi mår dåligt, säger Marina Lövgren.

Vid F21 arbetar cirka 940 personer, både civila och militärt anställda. Förmodligen är osäkerheten och oron stor även vid de tre andra flygflottiljerna i landet inför försvarsbeslutet. Men Leif Edström som är ordförande för Officersförbundet vid  F 21 anser att om de rent sakliga argumenten får styra, så blir F21 kvar.

– I Luleå har vi unika förutsättningar, vi har mycket fri luft som vi kan erbjuda utan att störa det civila flyget. Vi har bra klimat med ordentliga vintrar så kallat subarktiskt klimat och det finns krav från stadsmakterna att flyget ska kunna verka i ett sådant klimat, säger Leif Edström. Han säger vidare att han inte kan se vad som ska tala mot en flygflottilj i Luleå.

– Jag kommer att överväga om jag ska fortsätta inom försvarsmakten om F21 försvinner och det gör även andra medlemmar inom flygflottiljen, säger han. Han säger vidare att för personalen vid F21 är det bara en lång väntan nu för att se vad beslutet blir.

Astrid Nilsson
astrid.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista