Bättre resultat än väntat i Kiruna

Prognosen för Kiruna kommuns ekonomi pekade på ett minus på över 40 miljoner kronor för år 2003. Nu visar det sig vid en närmare granskning att minusresultatet bara blir 14 miljoner.

Det innebär att utan förlusten för värmeverkets haveri klarar verksamheten utsatt mål på ett plus på sex miljoner.

Den tidigare styrande kartellens Niklas Sirén från vänsterpartiet menar att det här visar att bland andra socialdemokraternas kritik mot deras politik varit ogrundad.

– Det här är ett kvitto på att kartellens ekonomiska politik har gett resultat. Och man får väl hoppas att de som varit ute och kritiserat oss erkänner att det är en seriös ekonomisk politik som förts av kartellen, säger Niklas Sirén.

– Det där är ju en fullständigt felaktig analys. De kan inte låtsas som om ingenting har hänt. Läget är fortfarande allvarligt, men inte hopplöst. Det kommer att krävas mycket arbete för att få skutan på rätt köl, säger nya kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s).

Det slutgiltiga bokslutet tas den 25 februari och det ska nu göras en undersökning om hur prognosen på det ekonomiska resultatet i Kiruna kunde visa så fel.

André Pettersson
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista