Vårfloden

Varnar för läget i fjällen

Tre poliser som befann sig uppe i Ritsem under helgen kallades in för tjänstgöring efter vägraset.

Fjällturister hade kört fast på fjället med sina skotrar och eftersök gjordes.

- Vi fick avdela en polis till att ha koll på de här grupperna och alla har kommit ner. Vi vet att det är mycket stora vattenmassor som är i omlopp i fjällvärlden och de har haft väldigt besvärligt att ta sig ner, därav fördröjningen också, säger Anna Maria Wahlström, polis från Gällivare.

Det var tre poliser som turligt nog befann sig i Ritsem.

- Det är bra en sådan här gång att man känner att man kan hjälpa till, och hjälpa kommunen och så vidare på ett bra sätt. Man hjälps åt en sådan här gång för att få det att fungera, säger hon.

De inkallade poliserna fick i uppdrag att organisera transporten av fjällturister ut från det avskurna området med helikopter. Samarbetet skedde med Gällivare kommun som beslutade sig för helikoptertransporterna.

- Därav ville jag gärna få beslut av kommunledningen men också vad jag kan gå ut och säga till folk som frågar mig - i morgon hur blir det då - så jag kan ge ett svar. För det är det de söker de vill ha svar på sina frågor, säger hon.

Är du något av en fjällexpert?

- Nej det ska jag inte kalla mig, att jag är en fjällexpert. Men jag kände att vi hade ett bra team på plats om det skulle behövas, konstaterar hon.

Kommunen köpte fyra flygtimmar med helikopter som inte räckte till för att flyga ut att alla, drygt 170 personer.

- Sedan är det folk där upp som har valt att stanna, självmant, säger hon.

Hur bedömer du att läget är i fjällen just nu?

- Det är stora vattenmassor i omlopp uppe i fjällen så jag rekommenderar ingen att ta sig ut i fjällen på skoter, säger Anna Maria Wahlström,