Ett lyft för gruv- och mineralindustrin

Att arbeta och forska samtidigt blev möjligt för ingenjörer inom gruv- och mineralindustrin när forskningscentrumet Agricola startade vid Luleå tekniska universitet för tre år sedan.

Tre av centrumets tio doktorander kommer från industrin. En av de är Seija Forsmo som är forskningsingenjör vid LKAB i Malmberget. Hennes jobb är att förbättra kvalitén på pellets, men de gamla mätmetoderna för malning av malmen var antika. Därför har hon nu utvecklat nya metoder. Inom ett år kan LKAB börja använda Seija Forsmos nya mätmetoder för att förbättra kvalitén på pellets.

Forskningscentrumets uppgift är att hjälpa till att utveckla framtidens produktionsteknik inom gruv- och mineralindustrin. Bland finansiärerna finns under de sex första åren LKAB, Boliden Mineral och Stiftelsen för strategisk forskning.

Eldsjälen bakom forskningscentrumet, professor Willis Forsling, är mycket nöjd med resultaten hittills, både i form av akademiska examina och de som har betydelse för industrin.

Gun Holmström
gun.holstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".