K4 hotas av nedläggning

Om regementet K4 i Arvidsjaur läggs ned innebär det ett hårt slag mot kommunen, då 800 personer kan bli tvungna att lämna kommunen. Det säger kommunalrådet Per Lavander (s) med anledning av regeringens planer att skära ned försvarsanslagen.

– Om regementet försvinner hotas Arvidsjaur som egen kommun, säger Per Lavander.

Han tycker också att etableringen av K4 i Arvidsjaur har varit en av den socialdemokratiska regeringens viktigaste regionalpolitiska satsningar. Därför vore det märkligt om en annan socialdemokratisk regering lägger ner regementet.

Om två veckor lägger Försvarsmakten, med ÖB i spetsen, ett förslag till regeringen om hur försvaret ska finansieras i fortsättningen.

Anslagen kan komma att minskas med tre miljarder kronor. Något som också statsminister Göran Persson tidigare talat om. I så fall ökar risken att flygflottiljen F21 i Luleå hotas av nedläggning eller nedskärning. Det kan också bli nedskärningar inom armén i Boden.

Trots att K4 i Arvidsjaur kommit till av regionalpolitiska skäl, är inte regementet undantaget från diskussionen om besparingar. Om det läggs ned förlorar Arvidsjaur en av sina viktigaste arbetsplatser. Det som återstår är bland annat skogen med 200 jobb, den säsongsbundna biltestverksamheten och den offentliga sektorn.

Idag bor 4 000 personer i Arvidsjaur och 200 av de arbetar på regementet K4.

Niklas Jälen
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".