Satsningar på vägar och järnvägar

Norrbotten får 460 miljoner kronor till satsningar på järnvägsnätet, kollektivtrafiken och upprustning av länets vägar. Det framkom igår då regeringen presenterade en uppgörelse med stödpartierna, vänsterpartiet och miljöpartiet om infrastruktursatsningar fram till 2015.

I den kommande propositionen väljer regeringen också att tillsammans med sina stödpartier tidigarelägga bygget av Haparandabanan till 2004–2006 och precis som det utlovades i uppgörelsen med miljöpartiet så lyfts Norrbotniabanans etapp 1 in i järnvägsplanen till 2010.

Totalt ska 373,3 miljarder kronor fördelas, varav 107,7 miljarder kronor ska gå till nyinvesteringar i järnvägsnätet. Det nationella vägnätet för nöja sig med nyinvesteringar på 42,1 miljarder kronor. Störst anslag får Stockholms län som får drygt 8 miljarder kronor, följt av Skåne som får 3,5 miljarder kronor.

Det formella regeringsbeslutet om satsningarna kommer att fattas på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".