Gruvolyckan

Kranbilsföraren förhörd

Den 48-årige kranbilsföraren har på torsdagen förhörts av polisen om olyckan i LKAB:s gruva i Malmberget i tisdags.

Kranbilsförarens uppgifter är en av bitarna i den tekniska utredning som förhoppningsvis ska ge svar på orsaken till olyckan.

– Nu är vi inne i fasen att det gäller att samla så mycket information som möjligt om vad som har hänt vid det här tillfället och utföra tekniska undersökningar. Därefter börjar analysen av den tekniska utredningen, säger kammaråklagare Stig Andersson från Östersund, som arbetar med miljömål och utreder händelsen.

Vittnesförhör tillsammans med den tekniska undersökningen, uppgifter om kranbilens konstruktion och andra omständigheter ska sammantaget ge en bild av vad som hände när hisskorgen rasade ned och två män omkom.

Det kan komma att hållas fler vittnesförhör med personer som kan ha gjort olika iakttagelser vid själva olyckan eller liknande tillfällen.

– Det man har kommit fram till nu är en hypotes som ska prövas. Och eftersom jag inte vet om den hypotesen håller eller inte så vill jag inte göra något uttalande som kan uppfattas som att jag tar ställning för hur den här olyckan har uppstått, säger han.

Finns det någon misstanke om brott?

– Ja, eftersom jag leder förundersökningen finns det misstanke om att det här kan vara arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Hur lång tid tror du att den här utredningen tar innan svar finns på orsaken till olyckan?

– Det är omöjligt att svara på. Det kan gå snabbt men det kan också visa sig att vi behöver ta hjälp externt från någon form av expert. Det gör att det kan dra ut väsentligt på tiden.

Vad innebär det?

– Det kan ta väldigt lång tid, då kan vi prata om ett halvår eller ett år kanske, säger Stig Andersson.