Snart byggstart för Haparandabanan

Banverket börjar redan på onsdagen arbetet med Haparandabanan i och med att den så kallade järnvägsutredningen nu är klar och från onsdagen ställs ut för allmänheten.

När alla tillstånd är klara väntas spaden kunna sättas i jorden nästa år eller 2006 och sedan väntar satsningar på Malmbanan och Norrbotniabanan.

Banverkets chef i norra regionen Jan Hertting är nöjd med regeringens besked som innebär tidigareläggning av järnvägssatsningarna än vad Banverket planerat. Han säger att Banverket kommer att klara projekten, trots att de tidigareläggs.

Det som nu händer att Banverket samlar in synpunkyter på den så kallade järnvägsutredningen om Haparandabanan som sedan fastställs av regeringen. Efter ytterligare utredningar kan spaden sättas i jorden för antingen en upprustning av nuvarande Haparandabana eller en helt ny järnväg.

Niklas Jälén
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista